Mielipiteet

Aluevaaliehdokas Unto Väisänen: Mitä tässä tapahtuu, mikä muuttuu tai miten se koskettaa minua?

Mielipide. Ensimmäiset aluevaalit tuovat esille kysymyksiä. Mitä tässä tapahtuu, mikä muuttuu tai miten se koskettaa minua?

Historiallinen sote-muutos tuo yhteen sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimen aluehallinnon alle. Rahoitustaso ei vielä ole täysin täsmentynyt, hoidon määrä ennakoidaan lisääntyvän ikääntymisen ja sairastavuuden vuoksi.

Onko tuleva aluevaltuusto kumileimasin ministeriöiden velvoitelistoille, vai saavatko kainuulaiset itse päättää palveluistaan? Kyllä saavat – nyt tarvitaan kainuulaista yksituumaisuutta ja visiota tulevasta. Mitä tämä sitten voisi tarkoittaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huolilistallani tulisi ensinnäkin taata välitön apu sitä tarvitsevalle asuinpaikasta riippumatta. Tästä lienee poliittinen yksituumaisuus, mutta keinovalikoima ja palvelupisteet keskusteluttaa, kuten myös sen hinta.

Uudet tekniikat (etä-digi-video-konsultaatio ym.) tuovat hoidon ja tutkimuksen lähemmäksi, jopa kotiin. Toki osalle on välttämätöntä tarjota henkilökohtaista hoitohenkilöstön tai lääkärin kontaktia. Palvelua yhdestä pisteestä ja olemassa olevia muualla testattuja käytänteitä hyödyntäen. Tarvitsemme siis sydäntä ja järkeä emmekä byrokratiaa.

Tarvitsemme siis sydäntä ja järkeä emmekä byrokratiaa.

Tarvitsemme myös julkisen ja yksityisen terveydenhuollon sekä työterveyden saumatonta yhteistyötä ja palvelusetelin aktiivista käyttöönottoa. Kainuussa on nyt tunnistettu tarve perusterveydenhuollon vahvistamiseen kasvavien erityissairaanhoidon kustannusten sijaan.

Toisena huolena näen riittävän tuen tarjoamista ihmislapsen alkutaipaleella. Neuvola- ja perhepalvelujen hyvää tasoa on edelleenkin ylläpidettävä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varhaiskasvatuksessa tunnistetaan ja ennakoidaan, perusopetuksen tukimuodot ovat tärkeitä, kodin lämpöä unohtamatta. Koko kylä kasvattaa ja auttaa -periaate kunniaan!

Millainen maine meillä nyt on?

Uskallammeko uudistaa käytäntöjä ja rakennetta kannustavana ja kuuntelevana työnantajana? Työvoiman rekrytoinnin haastetta helpotetaan kasvattamalla henkilökunnan arvostusta ja avaamalla työvoiman saannille rajat työperusteiselle maahanmuutolle. Millainen maine meillä nyt on?

Pidän tärkeänä, että hyvinvoinnin rakentajasukupolvelle huolehditaan arvokas vanhuus - kunnioitus elämäntyölle. Tässä tarvitaan nyt erityisesti palvelevia käsiä ja vanhenevassa maakunnassa uusia keinoja torjua yksinäisyyttä.

Meidän kaikkien on välttämätöntä lisätä omaa tietoisuutta ja vastuuta omasta hyvinvoinnistamme. Ennaltaehkäisevä työ fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin hyväksi ei edes välttämättä tuota suuria kustannuksia yhteiskunnalle, jos jokainen ottaa sen sydämen asiakseen!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakennamme yhdessä tulevaisuutemme - nyt on tie auki muutoksiin.

Unto Väisänen

Aluevaaliehdokas (kok)

Kainuun sote-valtuutettu

Sotkamon kunnan hyvinvointijaoston pj.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä