5 hyvää vinkkiä sähkölaskussa säästämiseen
Julkaistu: 2.8.2022 klo 10:25
Ympäri Eurooppaa on puhuttu paljon siitä, millä tavoin maailmantilanne on vaikuttanut sähkön hintatasoon. Monet ovat olleet huolissaan, miten oman talouden tai vaikka kesämökin sähkölaskuihin on enää varaa. Ihmiset ovat myös tulleet yhä enemmän tietoiseksi omasta sähkönkulutuksestaan.
Maailmalla vallitseva tilanne on laittanut ihmiset pohtimaan ympäri maailman, millä tavoin omaa sähkönkulutusta voitaisiin pienentää. Kokosimme viisi hyvää vinkkiä, joiden avulla omaa sähkölaskua pystyisi tarkastelemaan enemmän hymyssä suin.
1. Huoneiston lämmityksen säätäminen
Sähkönkulutuksen vähentäminen on ehkä yksi arkisimmista keinoista säästää rahaa sähkössä. Yksi suurimmista menoeristä voi olla lämmitykseen tai lattialämmitykseen liittyvä sähkönkulutus. Kannattaakin valita muutaman asteen pienempi lämpöaste, jos vain mahdollista.
Se, että pukee lämpimämmin päälle ja käyttää talvisin villasukkia, voi säästää pitkän pennin sähkölaskussa. On myös hyvä arvioida, mitä huoneita käyttää eniten. Jos jokin huone on vähemmän käytössä, kannattaa ovi esimerkiksi sulkea ja suurentaa lämmitystä silloin, kun huoneessa vietetään enemmän aikaa. Esimerkiksi
2. Valaisimen lampulla on väliä
Kannattaa valita kaikkein energiatehokkain LED-lamppu. Hyvälaatuinen lamppu voi kestää käytössä jopa vuosia. Lamput ovat kehittyneet älyttömästi ensimmäisistä LED-valaisimista, joten niiden kuumuminen tai palaminen eivät tapahdu, kuten ennen.
Yleensä myöskään halvin lamppu ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Halvimmat LED-lamput saattavat kuluttaa enemmän sähköä, eivätkä ne välttämättä kestä niin pitkään. Perehdythän siis lamppukaupoilla asioidessasi ajatuksella kunkin valmistajan lamppuihin ja niiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös hyödyntää elektroniikkaliikkeiden osaavan myyjät, jos et itse ole täysin varma valinnasta.
3. Sähkösopimuksen kilpailutus
Sähkön hinta koostuu veroista, sähköenergiasta sekä sähkönsiirrosta. Sähkönsiirrosta vastaavaa verkkoyhtiötä ei valitettavasti pysty vaihtamaan, kuin ainoastaan toiseen paikkaan muuttamalla. Myöskin veroihin on vaikeaa vaikuttaa lyhyellä tähtäimellä. Sähköstä maksettava hinta on kuitenkin asia, jota pystyy säätelemään kilpailutuksella.
Kun olet solmimassa uutta sähkösopimusta, kannattaa eri sähköyhtiöitä verrata keskenään. Vertailu kannattaakin toteuttaa säännöllisin väliajoin, sillä hinnat muuttuvat jatkuvasti. Usein uuden vertailun jälkeen saatat saada entistä paremman sähkötarjouksen.
Nykyään yksi helpoimmista keinoista kilpailuttaa sähkösopimukset keskenään ovat erilaiset vertailusivustot - kilpailuta siis halvin sähkötarjous ja huolehdi, että taloutesi tai yrityksesi kilpailuttaa sopimukset tietyin aikavälein. Näin saat halvimman hinnan juuri sen hetkisen sähkönhinnan mukaan.
4. Lämmitä sauna harkiten
Viimeisimmän tutkimuksen mukaan omistavat suomalaiset noin 3,2 miljoonaa saunaa ja se on varsinkin ulkomaalaisen korvaan todella suuri määrä. Monelle tulee yllätyksenä, miten varsinkin vanha sähkökiuas voi olla todella suuri energiasyöppö. Kannattaa siis kiinnittää huomiota oman talouden saunomisen rutiineihin.
Saunaa ei kannata lämmittää turhaan, eikä sinne menemistä kannata vitkutella. Mene saunaan heti kun se on lämmin ja sammuta kiuas vaikka jo silloin, kun olet valmis viimeisiin löylyihin. Jos olet kova saunoja ja käytät sähkökiuasta, voi taloudessasi "heti valmis" kiuas olla paras vaihtoehto, sillä se pysyy tasaisen lämpimänä, eikä yhtäkkiseen ja monta kertaa viikossa tapahtuvaan kuumentamiseen kulu turhaan suurta sähköpiikkiä.
Lisäksi jos saunojia on paljon, sopikaa mahdollisista yhteisistä saunomisen päivistä. Jos saunaa joutuu lämmittämään päivittäin jokaisen saunojan mieltymysten mukaan, tulee se kuluttamaan taatusti paljon sähköä. Tarkistathan myös saunan mahdollisen lattialämmityksen, sillä se voi usein unohtua tarpeettomasti päälle.
5. Käytä kodinkoneita energiatehokkaammin
Arjen valinnoilla on merkitystä enemmän, kuin uskoisi. Tämä on yksinkertainen neuvo, mutta monesti emme arjessa toteuta sitä: sammuta laite, jos et käytä sitä. Älä myöskään jätä laturia turhaan pistorasiaan. Sähkövempaimia ei myöskään kannata käyttää turhan takia, eli älä esimerkiksi jätä televisiota yksinään päälle vain sen vuoksi, että saisit taustaääniä. Muistathan, että myöskin lepotilassa olevat laitteet kuluttavat sähköä.
Tarkista sähkölaitteiden energiatehokkuusluokka . A sekä A+ ovat parhaimpien energiatehokkuuden merkkejä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota etenkin niihin kodinkoneisiin, jotka ovat päällä monta kertaa päivässä. Astianpesukone ja pyykinpesukone näistä esimerkkeinä.
Voit säästää pitkän pennin käyttämällä pyykinpesukonetta energiatehokkaammin. Sen käyttöä harjoittelemalla voit säästää sähköä sekä lämpimän veden kulutusta käyttämällä Eco-pesuohjelmia sekä pesemällä vaatteet pienemmällä lämpötilalla.
Lisää vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseen: https://halvinsahkosopimus.fi/sahkonkulutuslaskuri/