Uuden kaivosyhtiön varausalue Sotkamossa pieni | App Sotkamo-lehti Skip navigation

Uuden kaivosyhtiön varausalue Sotkamossa pieni

Sotkamossa malminetsintävaraus (tummennettu alue) sisältää vain reilun viidenkymmenen neliökilometrin alueen kunnan luoteiskulmasta.
Sotkamossa malminetsintävaraus (tummennettu alue) sisältää vain reilun viidenkymmenen neliökilometrin alueen kunnan luoteiskulmasta.

Kaivosyhtiö Rio Tinto Exploration aloittaa malminetsinnän Kainuussa elokuun alussa.

Yhtiön palkkaama suomalaisyritys Muon Solutions oy toimii hankkeen teknisenä toteuttajana. Se on tehnyt laajoja malminetsintävarauksia Puolangan, Ristijärven, Paltamon, Kajaanin sekä Sotkamon alueilla. Varauksen yhteispinta-ala on noin 1 500 neliökilometriä. Sotkamossa malminetsintävaraus sisältää vain reilun viidenkymmenen neliökilometrin alueen kunnan luoteiskulmasta Pohjajoen ja Nuasjärven sekä Lontanniemen väliseltä alueelta.

Yhtiö haluaa etsiä Kainuusta akkumineraaleja, kuten nikkeliä, kuparia ja kobolttia.

Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela kertoo Rio Tinton olevan yksi maailman suurimmista kaivosyhtiöistä. Hän lisää, että yhtiö on toiminut Suomessa aiemminkin.

Tukesin 15. toukokuuta hyväksymän varausilmoituksen mukaan Muon Solutions oy:n aikomuksena on tehdä alueella kallioperäkartoitusta, lohkare-etsintää ja pienimuotoista jokamiehenoikeuksien mukaista näytteenottoa.

Mikäli elokuussa alkavat tutkimukset tuottavat tulosta, jatkaa yhtiö toimintaansa ja tekee lisätutkimuksia ja kairauksia vuoden 2020 kesällä. Tämän lisäksi yhtiö aikoo hakea alueelle malminetsintälupia, mikäli niihin on tutkimusten perusteella aihetta.