Sotkamon mansikkasesonki on hieman myöhässä | App Sotkamo-lehti Skip navigation

Sotkamon mansikkasesonki on hieman myöhässä

Sotkamon torilta voi ostaa paikallista mansikkaa.
Sotkamon torilta voi ostaa paikallista mansikkaa. Kuva: Tuuli Pulkkinen

Mansikan sesonkiaika alkaa Sotkamon alueella tänä kesänä noin kaksi viikkoa tavanomaista myöhemmin.

Viileän sään takia mansikan kypsyminen on ollut hidasta, ja kausi jatkunee pitkälle elokuuhun. Mansikkasadot ovat kuitenkin määrällisesti lähes normaalit.

Mansikat eivät ole vielä Marjatila Kuuselan avomaalla kypsiä, kertoo Kuuselan tilalta Tuomo Tolonen . Tilan mansikoiden päälajikkeen osalta on sesonki vielä edessäpäin, vaikka eteläisessä Suomessa marjat ovatkin kypsyneet jo aikaisemmin.

Kuolaniemen tilan Kalle Hoppulan mukaan mansikat eivät kypsy, jos lämpötila on 15 astetta tai vähemmän. Kuolaniemen tilalla sesonki alkanee viikon päästä, ja pääsato koko Sotkamon alueella ajoittuu heinä-elokuun vaihteeseen. Varhaislajikkeita ja aikaistettua satoa myydään jo joillakin tiloilla.

Hoppula kertoo, että sato jäänee tänä kesänä määrällisesti hieman keskitason alapuolelle, sillä viime kesän helteet ovat rasittaneet mansikan kukintaa. Jos säätilat eivät yllätä erityisen sateisilla keleillä, on tiedossa kohtuullisen hyvä mansikkasato. Paikallista mansikkaa on tulossa hyvin myös Sotkamon kasvussa olleen mansikanviljelyn ansiosta.

Mansikkatila Rusasen sesonki on tällä hetkellä noin puolivälissä, ja itsepoimintasesonki alkaa pian. Toni Rusanen kertoo, ettei marjaa ole saatu vielä kerättyä kovinkaan paljon, sillä marjojen kypsyminen on pitkittynyt ainakin viikolla. 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän Rusasen tilan mansikoita voi ostaa Sotkamon torilta kuuden euron litrahintaan. Samalla litrahinnalla saa torilta myös Raimo Heikkisen Sotkamon Kala ja Marjan mansikoita. Kala ja Marja myy mansikkaa myös viiden kilon laatikoissa.

Mansikan litrahinta pyörii Kalle Hoppulan mukaan Sotkamossa 6-7 euron tietämillä, ja itsepoimittu mansikka maksaa noin 5 euroa kilolta. Luomumansikoita halutessaan joutuu marjoista maksamaan vielä parisen euroa enemmän. Useilla tiloilla mansikoilla on vakaa hinta, ja 2-laatua myydään hieman ykköslaatua halvemmalla. Viiden kilon mansikkalaatikoiden hinnat taas sijoittuvat 30-40 euron välimaastoon.